torsdag 14 mars 2013

Freja-update

Min stora tjej är nu drygt femton månader. Det är inte klokt vad tiden går. Hon utvecklas så fort nu. Det händer massor när hon träffar de andra barnen hos dagmamman och nästan dagligen kommer det nya ljud eller tecken som hon vill visa.
 
Hon säger mamma och pappa regelbundet men blandar ibland ihop dem och vi kan vara lite vem som helst av dem eller så kan det komma ett mampa eller liknande. När hon är arg eller ledsen så blir det dock oftast mamma. ;) I övrigt pratar hon massor men inte riktigt sånt man förstår. Ibland slår hon ut med armarna och säger arta! eller orta!.. akta? borta? ja vem vet.. Oj! Är oxå ett ord som används flitigt! Hon prövar på att säga sitt eget namn [eija] då och då, och pekar på sig själv när man frågar vart Freja är. Hon håller på att lära sig kroppsdelarna och det som fastnat bäst just nu är goa magen :)
 
Annars vet hon vad det mesta är och kan till exempel hämta sina skor, strumpor, mössa, vattenflaska, bollar, dockan osv. Hon går verkligen iväg och letar om man frågar vart nåt är. När hon hittar det vi söker så blir hon jättestolt! Hon hjälper gärna till med det mesta man kan tänka sig, packa upp varor, plocka i och ur diskmaskinen, städa, hänga tvätt.. Ja med varierande framgång såklart men hon försöker verkligen ;) Får vara glad så länge det varar..
 
Pöss!

Hon kan pussas, kramas och göra slängpussar. När vi hämtar henne hos dagmamman så får (nästan) alla pojkarna (det är bara freja och ett gäng grabbar) och dagmamman hejdåkramar och alla står som en kör och sjunger "hejdå fleja!" och vinkar för fullt. Så himla gulliga! Hon blir lika glad varje morgon när vi kommer dit och vinkar glatt när jag åker. När jag kommer och hämtar henne så springer hon direkt och hämtar sina skor. Man kan ju tycka att hon borde saknat sin skruttmamma lite iaf, men nene.. Skorna är viktigare..
Ett vitt snöre och ett rosa. Måste ju se skillnad på höger och vänster ;)
 
Hon äter allt med glädje och stor aptit. Det enda hon har nekat hos dagmamman är keso och jag förstår henne helt och fullt. Som att äta gammal mjölk. Blä. Hon äter själv mer och mer och blir ibland arg när man ska hjälpa henne. Lika när man vill hålla handen när man är ute och går. Nepp. Kan själv.
 
Ska man byta blöja lägger hon sig själv på skötbädden (skötbordet tycker hon inte om längre och säkrare att vara på golvet oxå). Ska vi bada så springer hon in på toaletten och drar fram baljan. Ska vi gå ut så sätter hon sig på hallgolvet. Dock går det alltid för sakta innan vi är klara så det lilla utbrottet är nära till hands. Det stora utbrottet kommer oftast när hon inte får som hon vill, tex klättra i trappan eller när maten inte är klar i tid.
 
Sover gör hon mellan 19.20 och 06.20 (med små variationer) plus en timme-1,5 på lunchen. Helt okomplicerad att lägga. Gröt, blöja, pyjamas, borsta tänder, säga godnatt, lägga, napp, släcka, gå ut. Sällan protester.
 
Hon tycker om att ta hand om sin docka, prata med, krama, lägga och bädda om, lägga på skötbädden och tvätta den.. Bollar är populära, att kasta och sparka och kasta ner från övervåningen är superkul. Andra populära leksaker är de som låter, bilar, klossar, gunghästen mm. Hennes BobbyCar börjar bli roligt poppis nu när hon når ner ordentligt och kan åka runt i hela huset.
<3
 
Man kan nästan se med blotta ögat hur hon växer. Stora tjejen! Den bästa!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar