fredag 16 november 2012

Den där sömnen..

Den här veckan har gått galet fort. Vet inte riktigt var den tog vägen? Det har varit en påfrestande vecka med lillfröken. Hon har såna humörsvängningar så det är helt galet. Det är så himla svårt när man inte vet vad man ska göra riktigt. Speciellt när hon kan bli så fly förbannad över den minsta lilla ytte pytte grej.
 
Idag då, har jag jobbat så hon har varit hemma med sin far. Eftersom hon varit som hon varit så hoppas jag att det inte ska bli allt för jobbigt för Johan. Men det brukar ju gå bra.. Ringer strax innan jag slutar och kollar läget. Hur glad som helst såklart. Inga problem alls. Hon hade suttit på sitt rum och lekt på förmiddagen, och rätt vad det var så blev hon helt tyst. Han gick in och tittade. Och då sover lilla gumman på sin madrass på golvet! What!? Hon har aldrig somnat av sig själv så där på dagen. Inte ens när hon var nyfödd. Och den senaste tiden har hon ju bara sovit en gång om dagen.. Det har varit så himla svårt att få en balans på det nu. Hon är svintrött hela förmiddagarna men helt omöjlig att få att somna. Vilket gör att hon blir kinkig såklart och äter sämre på lunchen. Sover sedan efter lunch men oroligt och väldigt olika länge. Från 40 min till 2,5 timmar..
 
Och som det var idag när hon sov sin halvtimme på fm så är det jättesvårt att få henne att somna sedan på em.. Hon är ju pigg då och vill inte alls sova. Höll på en timme idag och sedan sov hon mellan två och tre. Vaknar hon efter ungefär halv tre så är hon inte alls trött sedan på kvällen. Svårt det där, hon behöver nog sin halvtimme på fm - det är ju tydligt eftersom hon somnade själv - men försöker vi söva henne då så somnar hon ju inte. Nåväl, det rätar väl ut sig så småningom.. Hon brukar reglera det rätt så bra själv, men nu kanske hon har svårt att göra det? Kanske därför hon är så irriterad?
 
Hon sover sämre på nätterna nu igen oxå. Det är inte som att hon vaknar och inte vill sova utan hon rumlar runt, är orolig, skriker och kan inte komma till ro. Mardrömmar? Hon är väl begåvad med mammas och mammas hela släkts drömegenskaper. Hur mycket drömmar som helst och hur ologiskt som helst. När jag var liten drömde jag varje natt om en häxa som åkte runt med en packmoped med husvagn efter och rövade bort små barn. Vi gömde oss alltid bakom hörnsoffan i vardagsrummet. Minns det som det var igår. Läskigt då, inte fullt så läskigt nu men...
 
 
Tänk om du kunde sova lika bra som din far, som kan sova genom en jordbävning om det skulle behövas. ;)


Ändå ska jag inte gnälla för mycket. Speciellt inte över nätterna. Hör om så många som har småttingar som inte alls vill sova och som vill äta på natten och vara uppe och leka och allt möjligt. Freja ligger i sin säng mellan elva och tolv timmar varje natt, somnar oftast utan problem och är glad på morgonen när hon vaknar. Lite oro där emellan får man väl ta.. Önskar bara jag kunde komma på ett bra sätt att hantera hennes utbrott och minska skrikandet som kan spränga glasrutor!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar