söndag 28 oktober 2012

Minus - positivt!

Idag har det varit riktigt kallt! Och fint! Några minusgrader och sol! Helt perfekt! Ingen äcklig lera och fuktig luft utan klart och fint och friskt! Me like!
 
Äntligen kan man släppa ut rena hästar och ta in dem och de är lika rena! Vi har tvättat hästar och täcken till förbannelse denna hösten! Deras ben blir ju helt förstörda av all fukt, det blir mugg och skorv och allt möjligt.. Och dessutom kan de få eksem och utslag i pälsen i övrigt. Vi är väldigt noga med att byta täcken, både efter väderlek och om de är ute, inne eller har duschat. De ska vara torra och ha täcken som andas. Det känns som om vi sköter oss rätt så bra. De flesta av hästarna är fina och blanka i pälsen och ser inte ut som några raggsockor. Sedan är det skönt för dem och praktiskt för oss när de inte sätter så mycket päls. Torkar fortare och blir inte lika svettiga när de tränar och tävlar. Och ser ju dessutom så mycket vackrare ut med blanka hästar!
 
Vi undviker att klippa dem om de inte skulle sätta jättemycket päls, och det är det nästan ingen som gör. Vi upplever det som att de mår bättre av att inte bli klippta, de fäller pälsen snabbare på våren och håller sig finare. Och dessutom måste man klippa så himla tidigt på hösten om man inte ska rubba deras normala pälssättning och så tidigt är det ingen av våra som satt någon vinterpäls..
Ja, rätt så skönt att slippa... Det här på våren för något år sedan. De senaste veckorna har faktiskt nästan inte nån velat rulla sig. Nästan, som sagt..
Det är bättre när de ser ut så här! :)
Vintern för två år sedan.. Får vi sån igen tro?
 
Det som är minus med just minusgrader är väl då att det är kallt för människorna. Hästarna fryser inte så lätt. Och speciellt inte av kyla, då är det värre när det regnar och blåser. Men folket fryser, speciellt när man ska köra. Händer och fötter är mest utsatt. Och ansiktet. Tur det finns bra och smarta kläder! Än så länge är det ju ingen fara.. Men när det drar sig ner mot -15 grader och kallare, då är det lite kärvt..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar