söndag 14 oktober 2012

Tiomånaders bebis

Jag tycker att det är intressant att läsa om hur andra har det med sina småttingar, så kanske någon tycker det är kul att läsa om hur vi har det..
Det går ju så galet fort, och lillan har redan hunnit bli tio månader! Tänkte delge er lite om hur vi ligger till just med det ena och det andra!
 
Sömn
Freja somnar strax efter 19.30 (försöker senarelägga en liten aning pga den kommande ändringen till vintertid). Hon sover nästan alltid hela natten, har gjort det sedan hon fick eget rum, och vaknar runt 06, ibland före, ibland efter. Sällan problem att lägga henne, hon gillar sin säng och är trött på kvällen.
På förmiddagen sover hon oftast 30 min runt klockan 09-10 inne på madrass på golvet.
På eftermiddagen sover hon en till två timmar i vagnen. Ca 14.30-16.30.
 
Mat
07.30 Frukost, turkisk yoghurt, fruktmos, en halv banan och en smörgås. Skulle hellre vilja att hon åt gröt, helst havregrynsgröt, men det tycker inte hon, än så länge iaf..
11.30 Lunch, hemlagat eller burk..
14.30 Mellis, oftast frukt.
17.00 Middag, lika som lunch.
19.00 Gröt, Sempers fullkornsgröt, med blåbär.
 
Hon har ätit lite sämre nu när hon har varit sjuk, men annars är det sällan problem, isf mer att hon blir så ivrig när det vankas mat att hon knappt kan äta. Hon vill mer och mer äta själv, både med sked men mest med händerna. "Matar" även oss med låtsasmat.
 
Hon vill prova mer och mer och äter nästan vad som helst. Saker hon äter själv kan vara:
*små tomater
*clemetinklyftor
*ärtor
*majs
Bitar av:
*gurka
*bröd
*leverpastej
*ost
*avokado
*köttbullar
*korv
*morötter
*banan
*melon
mm..
 
Majskrokarna har jag kastat. Det kändes mest som en krok med luft och hon gillade inte dem så mycket heller. Smörgåsrån kan funka ibland, i samband med mellis eller så, eller om hon blir himla ivrig innan maten är klar. Försöker att inte vänja henne med att äta för mycket emellan måltiderna.
 
Lite märkligt att hon just nu helt ratar potatis! Inte heller ris går i, men däremot alla sorters pasta. Enda burkmaten hon gillar nu är pasta med skinka. Hemmalagat funkar allt utom just potatis. Skumt!
 
Utveckling
Ja det går fort nu. Hon har rest sig upp ganska länge och går längs med möbler och väggar. Nu har hon kommit på att det är jätteroligt att gå med gåvagnen och i full fart går det! Idag släppte hon taget från mig när hon stod upp och flaxade med armarna ett tag, men det var nog mest ett "misstag"..
 
Hon härmar ljud för fullt men kan nog inte säga något riktigt ord än.. Hon vet dock vem pappa är, vem kissen och vovven är, vad hej och hejdå och 'det kommer någon' betyder.. Kan oxå ibland säga ta, ta (tack, tack) när hon får något.
 
Hon kan vinka hej och hejdå, klappa händerna, kasta boll, pussas, kramas, dansa, sjunga, ruska på huvudet (när man frågar om hon är tokig;)), göra en mängd olika grimaser, leka tittut, lägga en sak i en annan, stapla klossar på varandra mm..
 
Det är ju rätt så häftigt att se allt som händer varje dag, hur hon verkligen iakttar och försöker göra samma sak, som att prata i telefon eller byta kanal på tvn, borsta tänder, kamma håret, laga mat och säkert mycket mer som jag inte kommer på just nu.
 
Ja det var lite från vår vardag! Ingen dag är dock den andre lik men det gör ju det hela så mycket mer spännande.
Lycka är att ha en guldklimp som Freja! <3
 
Hejdå! ;)
 

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att höra om er vardag! Jag ser fram emot när vår dotter kommer i "lekåldern". Än så länge är hon bara 10 veckor :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, ja men alla åldrar har ju sitt speciella :) och det går så himla fort!!!

      Radera